MİSYONUMUZ
Sahip olduğu beceri ile biyomedikal alanda teşhis ve tedavi için yeni yöntemler geliştirebilen, bilgiye ulaşmayı bilen ve ulaştığı bilgiyle yeni teknolojiler üretebilen, araştırma/geliştirme ve ekip çalışmasına yatkın nitelikli mühendisler yetiştirmektir.
VİZYONUMUZ
Biyomedikal Mühendisliği alanında ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek, sağlık alanında gelişmeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen, yaşam boyu öğrenme becerisiyle donatılmış araştırmacı mühendisler yetiştirmeye yönelik bir bölüm olmaktır.
ÇALIŞMA ALANLARIMIZ
Düzce Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliğinde dört çalışma alanında faaliyetlerini sürdüren akademik personel bulunmaktadır.
Biyomekanik, canlı organizmanın hareket ve tavırlarını düzenleyen mekanik kurallardır. Biyomekanik bilimi ise mühendislik mekaniği ve biyolojinin bileşkesi olan bir bilim dalıdır. Temel mekanik ve malzeme bilimini ilgilendiren ana ve alt bilim dallarına ait prensipler kullanılarak, canlı organizmalarda yolunda gitmeyen ve mekaniği ilgilendiren durumlar için çözüm yollarını arayıp bulmak, kullanılacak alternatif malzemelerin dayanımlarını, farklılıklarını, olumlu-olumsuz yönlerini araştırmak, analiz etmek alternatif çözümler üretir.
Kanın damarlarda dolaşımından, dokulardaki büyümeye ve dayanıma, karmaşık bir robot veya biyonik bir kola kadar birçok hareket mekanik prensiplere göre gerçekleşir. Bu sebeple mühendisliğin tüm alanlarında olduğu gibi biyomedikalde de mekanik bilimi ve prensipleri bu sahalarda çalışanlar tarafından özümsenmesi gerekir.
Biyomekanik mühendisliği; ortopedik, kardiyolojik, omurga, sportif hareket ve yaralanmalar gibi alanlarda ürettiği uygulamaları, günlük yaşamda, spor çevresinde, havada (atmosferde) veya sudaki hareketleri üzerinden değerlendirerek kullanıma sunmaktadır.
Araştırma konuları şu şekilde sıralanabilir;
• Yapay Organlar
• Protezler
• Biyolojik Sistemlerde Taşınım
• Doku Mühendisliği
Biyomalzeme, biyolojik sistemler ile etkileşimi amaçlanan, tıbbi cihaz üretiminde kullanılan cansız malzemelerdir. Biyomalzeme bilimi ise sentetik ve doğal malzemeler ile bunların biyolojik çevre ile etkileşimlerini araştırır.
Malzeme ve üretim teknolojisindeki gelişmeler daha çok güvenilir ve tekrarlanabilir ürünler elde edilmesini sağlamıştır. Son otuz yılda bu gelişmeler sayesinde biyomedikal malzemelerin geliştirilmesinde büyük adımlar atılmıştır. Biyomalzeme olarak bilinen biyomedikal malzeme, vücuda yerleştirilebilen tıbbi cihazın yapısında bulunan ve/veya işlevini sağlayan polimer, metal, seramik, kompozit veya doğal malzemedir. Çeşitli malzemeler medikal uygulamalarda geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Biyomalzeme ile temas eden canlı dokuların özelliği ve ihtiyacı aynı şekilde çok farklı özelliklerde olmaktadır.
Biyomalzemelerin kalp kapakçıklarından yapay eklemlere, diş implantlarından, gözle ilgili uygulamalara kadar, kullanılan malzemenin de türüne göre değişen çok farklı uygulaması bulunmaktadır. Canlı dokularla temasta bulunan cihaz, protez veya implantların maddesel özelliklerinin araştırılması, geliştirilmesi, doku ve organların yeniden üretilmesinde yapı iskeletini oluşturacak malzemelerin seçimi, kontrollü ilaç verimine yardımcı malzemelerin geliştirilmesi, sentetik ve doğal malzemeler ile bunların biyolojik çevre ile etkileşimlerinin incelenmesi bu uygulamalardandır. Biyomalzeme bilimi, yaşam kalitesini artırmak amacıyla bu uygulamalarda kullanılacak malzemeyi geliştiren araştırmacılar sayesinde her geçen gün daha da gelişmektedir.
Araştırma konuları şu şekilde sıralanabilir;
• Hücre ve Doku Mühendisliği
• Biyomalzemelerin Üretimi ve Karakterizasyonu
• Hedeflendirilmiş İlaç Taşıma Sistemleri (Mikro/Nano Taşıyıcılar)
• İmplant Yüzeylerinde Biyofilm Oluşturma Mekanizmalarının İncelenmesi
• Antimikrobiyal ve Anti-biyofilm Malzemeler Geliştirilmesi
Biyoelektronik, elektrik elektronik temelli bilgilerin tıbbi problemlerin çözümlerinde uygulanması hakkında bilgi vermeyi amaçlayan bilim dalıdır. Canlıların elektriksel etkinliklerinin elektronik cihazlarla uyarılması, ölçülmesi ve ölçümlerin incelenmesi, elde edilen verilerden anlamlı veriler oluşturup hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılabilecek sistemler ile biyomedikal alanda mevcut tıbbi cihazların geliştirilmesi ve yenilerine öncülük edilmesi üzerine olan çalışmalar yapmaktadır.
Araştırma konuları şu şekilde sıralanabilir;
• Biyomedikal Sinyal ve Görüntü İşleme
• Tıbbi Görüntüleme
• Biyomedikal Enstrümantasyon
• Fizyolojik Sistem Modelleme ve Tasarımı
• Klinik Mühendisliği
Biyoinformatik, tıp ve biyoloji ile ilgili verilerin toplanmasında ve analizinde bilgisayar araçlarının geliştirilmesi ve kullanılması, istatistik, veri yönetimi, matematik, programlama gibi alanların moleküler biyoloji alanına geliştirilerek uygulanması üzerine çalışmaktadır.
Biyomedikal araştırmalarda, tıpta ve biyolojide son yıllarda sayısı giderek artan yüksek hacimli tekniklerin çıktıların saklanması ve bu çıktılardan anlamlı sonuçlar çıkarılması çok önemli bir yer tutmaktadır. Biyoinformatik özellikle moleküler biyolojiden elde edilen verilerin büyüklüğü ve biyolojik sistemlerin karışıklığı nedeniyle oldukça zorlayıcı problemlere bilgisayar, matematik ve istatistik bilimlerini kullanarak çözüm üretmeyi öğretir. Biyomoleküler ağları ve biyolojik yolları aydınlatarak, omik verilerini hastalığa ve ekolojik sistemlere ilişkin görüşlere dönüştürmek için canlı hücrenin dünyasının anlaşılmasında biyoteknolojinin, ilaçların ve tıbbın geleceğini şekillendiren yeni araştırmalara yön vermesinde etkilidir. Akıllı sistemler, kablosuz iletişimi gibi teknolojiler kullanarak insan vücudundan anlık veriler toplamaya yarayan sistemlerin verilerinin depolanması, yorumlanması ve güvenliği yine son yıllarda çok önemli hale gelmiştir.
Araştırma konuları şu şekilde sıralanabilir;
• Bilişim sistemleri
• Sağlık Bilişimi
• Modelleme ve Simülasyon
• Siber Güvenlik
• Bilişsel Bilimler